Опубликовано: 12.04.2018

Петерхоф е основан през 1710 г. като императорска провинциална резиденция, получава статут на град през 1762 година.
Паметник на световното архитектурно, дворцово и парково изкуство от XVIII - XIX в., в днешно време - Музей резерват Петерхов .

Появата на селището
До началото на 18-ти век на мястото на Петерхоф на бреговете на Финландския залив се намират 3 финландски селища.
За първи път Петерхоф се споменава в дневника на Петър I в 1705 година .
За водоснабдяването на фонтаните на Петерхоф е изграден специален водопровод с обща дължина 40 км. По неговият маршрут има 18 резервоара с над 1.3 милиона кубични метра вода и заемащи площ от почти 100 хектара. Водният път е създаден през 1720 - 1721 г. по проект на хидро инженер Василий Туволков . На 9 август 1721 г. за пръв път са пуснати фонтаните, действащи на принципа на скачените съдове, без ните една помпа.  До 1723 г. формирането на дворцово-парковия ансамбъл е основно завършено. По това време са формирани основните планови елементи на Долния парк, построени са Големият дворец и двореца Монплезир.
Първоначално селището в двореца е хаотично изградено, а крепостните селяни, които съставляват мнозинството от жителите на селището, живеят в кирпичени хижи . През 1730-те години, благодарение на архитекта М. Г. Земцов, Петерхоф първо получава естетично и подредено оформление.
От 1747 г. започва преструктурирането на двореца, който се осъществява по проект на архитект Б. Ф. Расстрели . Разширена е централната част на двореца и са построени две странични крила, свързани посредством галерии с Църковният  и  Гербовият корпуси.
От 1762 г. Петерхов е град под юрисдикцията на Дворцовия отдел.
В края на 18-ти век , архитект Джакомо Кваренги и  майстор Джеймс Медърс създават ландшафтен английски парк, а в парка е построен и английски дворец .
През 19-ти  и началото на 20-ти век , в града са били разквартикувани конни гренадирски , улански и драгунски полкове , както и Каспийския 148-ти пехотен полк . От 1828 г. в района на Петерхоф се провеждат летни лагери кадетите от Санкт Петербургските военни учебни заведения.
През 1825 г.,земята на изток от Долният парк е придобите от император Николай I. Тоя я подарява на съпругата си Александра Федоровна и  получава името Собственная её величества дача Александрия . От 1826 г. ландшафтният парк  е разделен от архитекта А. А. Менелас , построен е двуетажен дворец. През 1830 - 1831 г. в парка е построен Дворецът на фермерите, а през 1835 г. готическият параклис (архитект К. Шинкел).
Към 1828-1830 г. на юг от бул. „Санкт Петербург” е създаден комплекс от казарми на Охранителният Улански полк. През 30-те години на ХХ век водещият архитект на Петерхов е   А. Шарлеман, който през 1837-1840 г. създава комплекс от готически къщи и градски ансамбъл с противопожарна служба.
През 1840 г. на територията на комплекса е построена военна болница.
През 1832 до 1857 г. Колонисткий парк се появява на юг от горния парк край езерото Олгин . Създаден е по дизайн на архитект А. И. Щакеншнайдер , градински майстор П. Ерлер и инженер М. Пилсудски. През 1842-1844 година на островите на Олгин езерце там царица на Pavilion (в настоящия съпруга на император Николай I Александра ) и Олгин павилион (за дъщерята на Николай I, Олга Николаевна ).

През 1853-1857 г. железопътната линия Петерхов, дълга 30 км, е построена със средства на известния предприемач А. Щиглиц, трасето е от Санкт Петербург до Нов Петерхоф. Преди това, от 30-те години на миналия век, по магистралата Петерхоф се движел сухопътен локомотив. През 1854-1857 г. е завършено строителството на жп гара Петерхов. От 22 юли започва редовното движение на влаковете. Съставът е наречен " Кукушкой "(Кукувица). Билетите са били  продавани от студенти-доброволци, живеещи в съседните на трасето вили, машинистът и кондукторът също не са били служители, а доброволци упражняващи хобито си.
В края на XIX век в града се острояват 2  гимназии. През 1905 г., по проект на В. Султанов, на брега на езерото Олгин е издигната катедралата "Св. Петър и Павел".
До 1917 г. Петерхоф е била една от  летните императорски резиденции, обитавана предимно от дворцови служители, офицери и войници от жандармерийските полкове.